Translate

divendres, d’abril 12, 2013

MEMÒRIA



M'observo des d'amunt, repeteixo aquell gest que, quan era una nena, em va captivar. El repeteixo pràcticament cada nit.
Una nit d'estiu, la meva germana i jo ens varem quedar a dormir a casa uns amics dels meus pares perquè ells se n'havien anat de viatge. Era una d'aquelles nits fresques de muntanya, on l'estiu mai no molesta tant com l'hivern.
Tots dormíem a la mateixa habitació: les germanes sobrevingudes, els pares del nostre amic i el nostre amic Ricard. Teníem matalassos estesos per tot el terra i havíem jugat força estona saltant i brincant com bojos.
El nostre amic s'havia rendit a un son profund i tranquil, nosaltres encara estàvem excitades pel joc i els nervis de no dormir a casa.
D'aquella nit, recordo moltes coses però per sobre de totes hi ha un gest dolç, pausat, seré, reposat.
Recordo la mare apropar-se al fill, recordo el petó al front i com, amb delicadesa, li col·locava bé les cames flexionades, perquè el cos descansés tant com descansava la ment.
És un gest que, com la flaire de la magdalena de Proust, ha estat recorrent en mi i m'ha portat lluny, en el món dels records i dels somnis, ara que em descobreixo, fent-lo jo mateixa, a les meves filles.
Memòria, records, somnis, veniu amb força a mi, transporteu-me sempre, sóc tota vostra.



5 comentaris:

Anònim ha dit...

Poder gaudir d'aquests petits segons que et transporten per un moment a viatjar en els temps és un privilegi que ens dona la vida.

Anònim ha dit...

Berta. El Vilar.
Llegint el teu escrit he tornat a sentir aquesta flaire de la magdalena de Proust!!!!
És com si no hagués oblidat ni un segon del que vam viure els estius a la nostra muntaña.....cada cop que hi penso, puc recordar moments amb vosaltres,sense deixar-me ni un minut.
Petons

Anònim ha dit...

Quins bons records, Berta; sempre estaran en nosaltres, som afortunades!!! Petonets per a tots!

Anònim ha dit...

Estimo els records, i la complicitat que apareix quan els comparteixes amb qui t'ha ajudat a crear-los...Petonets!!!

ROBER ha dit...

és un gest tot tendresa
petons anna a tu i a les nenes
de mi i dels nens
vero